אם לבשל ניתן לפי האינטואיציה שלנו, באפייה זה סיפור אחר לגמרי.
כמובן גם באפייה לפעמים אנחנו יכולים לשים איזשהו מצרך "לפי העין", זה עובד כשאנו יודעים לאיזה מרקם אנחנו צריכים להגיע ויש לנו יד מיומנת, אך ברוב המתכונים (ובמיוחד החדשים) חשוב הדיוק גם לספצים שבינינו. לכן החלטתי לשתף אתכם בלוח יחסי משקל ונפח שאני משתמשת בו. לוח זה נלקח מאתר "על השולחן" ועבר שינויים קלים ניסיתי לסדר אותו כך שהחומרים הבסיסיים יהיו בראש הלוח.
מדובר בלוח מאוד שימושי, במיוחד בהכנת דברים עדינים, כגון מקרונים (אבל עליהם עוד נדבר בעתיד).
יחסי משקל ונפח
חומרים יבשים:
קמח לבן (רגיל \ תופח)
1כף - 10 גרם
1 כוס - 140 גרם
קמח מלא
1 כף - 8 גרם
1 כוס - 125 גרם
קורנפלור
1 כוס - 140 גרם
1 כף - 8 גרם
אבקת אפייה
1 כפית - 3 גרם
1 כף - 8 גרם
1 שקית - 10 גרם
סוכר לבן
1 כוס - 200 גרם
1 כף - 12 גרם
סוכר חום דחוס
1 כף סוכר - 15 גרם
1 כוס סוכר - 240 גרם
סוכר וניל
1 כפית - 3 גרם
1 כף - 10 גרם
1 כוס - 140 גרם
אבקת סוכר
1 כוס - 120 גרם
1 כף - 8 גרם
אגוזים \ שקדים
1 כוס קצוצים - 100 גרם
1 כף קצוצים - 6 גרם
1 כוס טחונים לאבקה - 85 גרם
אורז
1 כוס אורז ארוך - 200 גרם
1 כוס אורז קצר - 210 גרם
מלח
1 כפית - 6 גרם
1 כף - 20 גרם
1 כוס - 250 גרם
סודה לשתייה
1 כפית - 3 גרם
1 כף - 8 גרם
1 שקית - 10 גרם
פירורי עוגיות \ ביסקוויטים
1 כוס - 110 גרם
פירורי לחם יבשים
1 כוס - 125 גרם
פירות יבשים קצוצים
1 כוס - 150 גרם
פרג טחון
1 כוס - 70 גרם
קקאו
1 כף - 10 גרם
1 כוס - 140 גרם
שמרים
1 כף שמרים יבשים - 10 גרם
קוביית שמרים טריים \ שקית "שמרית" - 50 גרם
יחסי משקל \ נפח בחומרים רטובים
דבש \ סילאן
1 כף - 22 גרם
1 כוס - 360 גרם
חמאה
1 כף - 15 גרם
1 כוס - 240 גרם
butterstick - כ-1/2 כוס - 120 גרם
מים
הנפח שווה למשקל: 1 כוס מים = 240 מ"ל = 240 גרם
1 כף = 15 מ"ל = 15 גרם
מיץ לימון
הנפח שווה למשקל: 1 כוס מיץ לימון = 240 מ"ל = 240 גרם
1 כף = 15 מ"ל = 15 גרם
ריבה
1 כוס - 330 גרם
שמן
1 כוס - 200 גרם
100 מ"ל שמן - 90 גרם
1 מיכל שמנת מתוקה - 250 מ"ל
1 גביע לבן \ יוגורט - 200 מ"ל
1 גביע שמנת חמוצה - 200 מ"ל
1 גביע גבינה לבנה \ קוטג' - 250 גרם
1 שקיק אבקת אפייה \ סוכר וניל \ סודה לשתייה - 10 גרם (כף גדושה)
קמח (מכל הסוגים) - חבילה גדולה 1 ק"ג
קמח תופח - חבילה קטנה - 350 גרם
קמח תופח ושמרים
1 כוס קמח תופח = 1 כוס קמח רגיל + 1 כפית אבקת אפיה
1 ק"ג קמח תופח = 1 ק"ג קמח רגיל + 2 שקיות אבקת אפיה
1 גרם שמרים יבשים = 3 גרם שמרים טריים
כשממירים מחמאה לשמן, משקל השמן צריך להיות 85% ממשקל החמאה. למשל, 100 גרם חמאה = 85 גרם שמן (קצת פחות מ-100 מ"ל)
ג'לטין
1 שקית ג'לטין = 14 גרם
1 כף ג'לטין = כ-10 גרם
1 עלה ג'לטין = 4 גרם
יחסי המרה: 1 שקית ג'לטין (14 גרם) = 1/2 3 עלים
כדי להמיס 1 גרם ג'לטין יש להשתמש ב-5 גרם/מ"ל מים
ביצים
ביצה מס‘ 1 - 65 גרם ומעלה
ביצה מס‘ 2 - 55-60 גרם
ביצה מס‘ 3 - 50 גרם
חלבון - 30 גרם בממוצע (תלוי בגודל הביצה)
חלמון 30- גרם בממוצע (תלוי בגודל הביצה)
התאמת כמות החומרים, כשמשנים את גודל תבנית האפיה (לתבנית עגולה)
הגדלה להוסיף
מ-22 ס"מ ל-24 ס"מ 20%
מ-22 ס"מ ל-26 ס"מ 40%
מ-22 ס"מ ל-28 ס"מ 60%
הקטנה להפחית
מ-26 ס"מ ל-24 ס"מ 15%
מ-26 ס"מ ל-22 ס"מ 30%
מ-28 ס"מ ל-22 ס"מ 40%
יחסים בין מידות נפח שונות
1 כוס = 240 מ"ל = 16 כפות
3/4 כוס = 180 מ"ל = 12 כפות
1/2 כוס = 120 מ"ל = 8 כפות
1/3 כוס = 80 מ"ל = 5 כפות + 1 כפית
1/4 כוס = 60 מ"ל = 4 כפות
1 כף = 15 מ"ל = 3 כפות
תגובות
הוסף רשומת תגובה